16 Ekim 2009 Cuma

SinnFein-İrlanda-Celtic


Neden sinn fein? Sinnfein nedir? Kardeşim nasıl okunuyor? Gibi gibi sorularla karşılaştım, karşılaşıyorum ve çok muhtemel karşılaşmaya devam edeceğim. Madem hayatım geri kalanı bu sorularla geçecek. Bende tek elden burada açıklayayım olay bitsin ben rahatlayayım sende yak bir sigara karşılıklı rahatlaşalım!

Ey Sevgili Eray Yalnız kulakların çınlasın! O kim diye sorma yazının çok ilerleyen bölümlerinde bu genç şahıs kendini anlatacaktır. (ya da anlatmaz çünkü yazı nereye gidecek inan bir fikrim yok! Hehe!)

Öncelikle şunu belirteyim biz Türk milletinin her konuda %100 bilgisi maalesef yoktur. Biraz bilgisayar, azcık teknoloji, 10 gr araba, bolca futbol ve orta seviyede İngilizce(konuşma 1, yazma 2 ama anlama 9; pratik yapamıyoruz kardeşim!) ile hayatı idare ediyoruz işte. Bende bu nadide milletin bir üyesiyim. Dolayısıyla pek sayın ziyaretçi SinnFein tarihi gelişimi ile ilgili bir şeyler bekliyorsan çok beklersin der konuyu kapatırım. (De get başka bloklara!) SinnFein İrlanda Cumhuriyeti’nde kurulmuş politik bir parti. İngiltere’de terör örgütü olarak ilan edilmiş IRA’nın siyasi kanadı. Yani çok kabaca, İspanya’daki Batasuna ve Türkiye’deki DTP gibi bir oluşum. Waayy ayrılıkçı örgüt elebaşısı diye saldırmadan önce oku! Oku! Oku! Sonra saldırırsın.

Diğer partilerden tabiî ki farkı var. Batasuna İspanya’da ve bir kısmı Fransa’da olan Bask bölgesinin bağımsızlığını savunuyor yani ayrılıkçı ve bağımsızlık yanlısı; DTP’de aynı şekilde Kürtler’in bağımsızlığını savunan yine ayrılıkçı bir oluşum. SinnFein’i bu oluşumdan ayıran nokta ayrılıkçı olmaktan ziyade birleşikçi bir düşüncede olması. İrlanda ile Kuzey İrlanda’nın tek bir çatı altında birleşmesini ve Kuzey İrlanda’nın Büyük Britanya’dan ayrılmasını savunan bir siyasi oluşum. Tarihe çok girmeden ve canını sıkmadan küçük bir özet vereyim. Avrupa tarihine baktığımızda İrlandalılar Avrupa’nın ilk sahibi olarak gözükürler Romalılar ile birlikte. O zamanlar Ostrogotlar, Vizigotlar vardı. Sene bilmem kaç. Bir de kıtanın batı yakasında Keltler vardı. İşte bu Keltler şimdiki İrlandalılar’ın ataları. Bu Keltler gel zaman git zaman Katolik olurlar. Hemen adada İrlandayı kurarlar. Dublin’i başkentleri ilan ederler ve Farmville oynamaya başlarlar. Ama başlarına gelecek kötü kederden habersiz kırlarda ovalarda koşturup mutlu mesut yaşarlar. Peki, sonra ne olur? İngilizler kötü karakter olarak senaryomuza dalar. Britanya güneşini taaa Avustralyalarda, Yeni Zellandalarda doğurup batırırken yanı başlarını karanlıkta bırakmak olmaz uleynn deyip Pis mafya babası sırıtışı ve ellerinde Puro ile güneşe bakarlar. O sırada kamera bize gülerek oynayan küçük çocukları neşeli mutlu köylüleri gösterir. Bizde biraz daha duygulanırız ve hata gözlerimizden yaşlar gelmeye başlar. (senin geldi mi Cevat? –sen bir dur bekle gelecek az kaldı! Daş yok mu daş!!) Neyse efendim dağıtmalım konumuzu. Ve İngilizler İrlanda’ya demokrasi getirmek için hemen yanı başlarındaki adaya girerler ve işte film burada başlar. Halkın çoğu Katolik olan İrlanda’ya Protestanlar’ı yerleştirerek İrlanda’yı tamamen ele geçirmeye çalışırlar. Kavgalar, çatışmalar, din savaşları derken İrlanda; Kuzey ve Güney olarak ikiye ayrılır. Kuzey İrlandanın başkenti Belfast’in ortasına set çekilir ve Katolik mahaller ile Protestan mahalleler arasında savaşlar başlar. Güney İrlanda Serbest İrlanda olarak ayrılır ama tabi üst tarafta toprakları kalmıştır. Ama o toprakları İngilizler’in oraya sürdüğü zengin Protestanlar ele geçirmiştik artık. Kuzey İrlandalı Protestanlar Büyük Britanya birliğinden yana olarak birlikçi adıyla anılırken. Güney İrlandalı Katolikler adanın gerçek sahipleri ayrılıkçı olarak adlandırılırlar. Tabi bu karışıklıkta çeşitli örgütler kurulmazsa olmaz dimi canım kardeşim? Kurulan örgütlerden IRA en çok ses getireni olur ve terör eylemlerine başlar. Baktılar olmayacak bu işi siyasete çevirelim parti kuralım derler ve sinnfein’i kurarlar. Partinin ismi Oldcaste adlı yerel bir kasabada basılan gazetenin isminde gelir. Tabi sene o zamanlar 1905 civarları… İşte böyle güzel kardeşim Sinn Fein böyle bir şey. Cumhuriyetçi ve birlikçilere karşı; İrlanda’nın tam bağımsızlığını isteyen aslında milliyetçi bir yapı ama sol görüşlü bir parti.

Dersen ki sendeki bu hayranlık nedir? Bu sefer sordugun soruya “sanane” gibi gayet terbiyesiz ve haddini aşan bir cevapta bulunmam. Eğer sıkılmazsan şuracıkta sen okurken ben anlatırım. (bu yazılar uzun kaçıyor, biraz kısa kesmeli sanki di mi Cevat Abi? –Utkuuuu defol git başımdan!)

Her Türk erkeğinde olmasa da hadi çoğu da demeyelim ve erkekle de kısıtlamayalım. Tüm sinema severlerde ya da küçükkene böle İngiliz İrlanda filmi seyreden birçok kişide İrlanda’nın uçsuz bucaksız ovaları, yeşillikleri bir heves bir hayranlık bir ne bileyim böyle gitme isteği uyandırır. Bende yine günlerden bir gün(inan bilmiyorum hangi gün) bir film izlerkene buraları gördüm ve hayran kaldım. Sonra araştırma ve inceleme dediğimiz AR-GE veya AR-İN bölümü başladı. Ulan araştırdıkça baktım ezilen halk! Emperyalist güçler! Adi İngilizler felan vs. benim de tabi o zamanlar kanım kaynıyor, gencim, en ateşli solcu benim. Koysan bir partinin başına Türkiye Sovyet birliği yaparım yani! O derece… :) böyle İrlanda ve İrlandalılar’a karşı sempatim oluşmaya başladı. İrlanda müzikleri, İrlanda birası ve en önemlisi Konyağı ve Baileys ile olay ilerledi. Cümle bile benim gelişimimi özetliyor! :) koministlikten liberalliğe geçiş ve biradan Baileys’e geçiş!! Vah vah…

İşte böyle sevgili ziyaretçi… Boston Celtic ve Celtic FC’de bundan dolayı sempati duyduğum takımlardır. Boston Celtic Amerika’ya göç eden Katolik İrlandalıların takımıdır. Celtic FC’de İskoçyada Glasgow’daki katolikler’in takımıdır.

Olay budur işte. Peki baştaki Eray kimdir diye merak halindesin değil mi genç? Eraycım kulağın çınlasın… Bu muhabbetlerimizi özlüyorum. İrlanda’da bir gün bira içmek ve Celtic-Rangers maçı seyretmek hayali hiç bitmez… Bir gün belki İrlanda'da buluşuruz belli mi olur? ;)

Sağlıcakla kalın efendim!

Hiç yorum yok: